Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, τρεις μήνες μετά το σοκ που προκάλεσε η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οπως σημειώνεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΣΕΒ, έχοντας επιδείξει εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, η ελληνική οικονομία επιχειρεί να επιστρέψει σε ένα περιβάλλον ομαλότητας, καθώς μετά και την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, που οδήγησε στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ολοκληρώνεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυσκολίες στην πορεία για την προσέγγιση της οικονομικής ομαλότητας, τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης εκδηλώνονται ως εξής:
• Ανακοπή τον Σεπτέμβριο της καθοδικής πορείας του δείκτη οικονομικού κλίματος. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παρουσιάζουν άνοδο και στους τέσσερις βασικούς τομείς (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές), με τη μεγαλύτερη βελτίωση να σημειώνεται στον τομέα των υπηρεσιών.
• Αντιστροφή της πτωτικής πορείας εμφανίζει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, παρά τη συνεχή επιδείνωση από τον Μάρτιο του 2015, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
• Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, μετά τη «βουτιά» του Ιουλίου, κινείται ανοδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αναπληρώνοντας μέρος χαμένου εδάφους.
• Η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια ομαλοποίησης τον Αύγουστο του 2015. Χωρίς να καλύπτεται το κενό προσλήψεων του Ιουλίου το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων περιορίστηκε σημαντικά (-441 θέσεις εργασίας από -16,7 χιλ. θέσεις τον Ιούλιο).
• Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο του 2015 (-1,6%) ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Αιτία ήταν η αυξημένη παραγωγή ηλεκτρισμού (+13,8%) καθώς, λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, συγκρατήθηκαν οι σχετικές εισαγωγές και αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, η παραγωγή στη μεταποίηση (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) μειώθηκε τον Ιούλιο του 2015 (-6,3%) για πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες ανόδου, αλλά συνολικά κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 ο μέσος δείκτης παρουσιάζει οριακή άνοδο (+0,9%).
• Ο τουρισμός, με τις αρνητικές εξελίξεις του Ιουνίου, έχασε τον ισχυρό δυναμισμό με τον οποίο είχε ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο οι εξελίξεις να ανατρέπουν την τάση ότι το 2015 θα είναι χρονιά-ρεκόρ. Τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση τόσο στις αφίξεις (+4,4%) όσο και στις εισπράξεις (+3,5%) σε σχέση με πέρυσι, ενώ συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 οι αφίξεις ανήλθαν στα 12 εκατ. (+14,2%) και οι εισπράξεις στα 7 δισ. ευρώ περίπου (+6,2%). Εντυπωσιακή άνοδος των αεροπορικών αφίξεων (+4,6%) καταγράφηκε και τον Αύγουστο.
link: www.kathimerini.gr