Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματική Μετεπιβίβαση», που διοργάνωσε το Skywalker.gr την Πέμπτη 1 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στο πλαίσιο των δράσεων GRBossible για την επιχειρηματικότητα.
Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης και με τεκτονικές αλλαγές να συντελούνται στο επιχειρείν, ο κόσμος από το επιχειρηματικό οικοσύστημα, εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, καθώς και κοινό, αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τις απαραίτητες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να μετασχηματιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχειας του Skywalker.gr κ. Δημήτρης Φυντάνης, δίνοντας το στίγμα της με την παραβολή του Νυμφίου, ενώ τόνισε τη σημασία της προετοιμασίας για τη νέα επιχειρηματική φάση της Ελλάδας μέσω της πρόσβασης σε γνώση, πληροφόρηση, ευκαιρίες και πόρους.
Στην εναρκτήρια ομιλία ο κ. Ιωάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανέφερε ότι εκτροχιαστήκαμε λόγω μνημονίου και οδηγηθήκαμε «στα βράχια» χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Υπογράμμισε ότι σήμερα πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ενώ, αν θέλουμε να αναζητήσουμε έναν καινούργιο δρόμο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε πρωτίστως τους όρους και το πλαίσιο, καθώς πολλά δεν προβλέπονται από τη σημερινή υποκείμενη νομοθεσία. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν 3 πυλώνες, η βιοενεργειακή αυτάρκεια, η κυκλική οικονομία και η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, πάνω στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε, προκειμένου να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να ωθήσει τον κόσμο πίσω στον πρωτογενή τομέα δίνοντας ανάλογα κίνητρα και με εισιτήρια την καινοτομία, την έρευνα και το marketing να μπούμε στο «τρένο της μετεπιβίβασης».
Στην ομιλία του με θέμα «Τουρισμός και επιχειρηματικότητα» ο κ. Γιώργος Κ. Τζιάλλας, γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού, ανέφερε ότι έχουν σχεδιαστεί και σύντομα θα υλοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις στους τομείς της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Στόχος είναι ο συνδυασμός του πρωτογενή τομέα με την τοπική μεταποίηση με τελικούς αποδέκτες τους τουρίστες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία αλυσίδα αξίας με επίκεντρο τον τουρισμό, ο οποίος παίζει ιδιαίτερα αυξημένο ρόλο στην οικονομία μας. Το όραμα του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποτελέσουμε τουριστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο και να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους 10 παγκόσμιους ελκυστικούς προορισμούς.
Για την επιχειρηματική ανθεκτικότητα μίλησε η κα Μαρία Γεωργαλά, MSc επικοινωνιολόγος, mentor επιχειρηματικότητας και Global Career Development Facilitator, η οποία ξεκίνησε θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: πόσο ανθεκτικοί είμαστε απέναντι στις αλλαγές ιδιαίτερα σήμερα, που οι ραγδαίες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις καθορίζουν με απρόβλεπτο τρόπο την επαγγελματική σταδιοδρομία, σε έναν κόσμο που βρίθει από απροσδιοριστία, αβεβαιότητα και τυχαιότητα. Τόνισε μάλιστα ότι στην ανθεκτικότητα επιτελούν ιδιαίτερο ρόλο τα δίκτυα, οι συνέργειες και οι συλλογικότητες.
Το πάνελ Ι: «Επιχειρηματική αξιοποίηση πόρων» συντόνισε ο κ. Ορέστης Ματσούκας, επικεφαλής της Orama Group, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.Α.Π.Π.), εκπρόσωπος του «Get in the Ring StartingUP Athens», με συμμετέχοντες τον κ. Γεώργιο Μπούκη, πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, τον κ. Γεώργιο Κουράση, γενικό γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., την κα Καλλιόπη Σταυροπούλου, περιφερειακή σύμβουλο και εντεταλμένη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιφέρειας Αττικής, και τον κ. Γρηγόρη Ταπεινό, senior partner της Key Consultans. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων είτε αυτές προέρχονται από την κοινωνική οικονομία είτε αποτελούν συνεταιριστικές επιχειρήσεις είτε ατομικές επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτήσεων. Επισήμαναν μάλιστα ότι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και οι απαραίτητες δομές έτσι ώστε να απορροφηθούν από την αγορά τα λεφτά που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα.
Στην ομιλία του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισήμανε ότι υπάρχει μία μόνιμη κακοδαιμονία στη σχέση κράτους – οικονομίας. Ανέδειξε τη διαχείριση των απορριμμάτων ως έναν τομέα που θα μπορούσε να αποτελεί μία καθολική επιχειρηματική με όψεις δημοσίου συμφέροντος οικονομική δραστηριότητα, όπου υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες. Επιπρόσθετα τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν δύο κυβερνητικά όργανα, το μεν πρώτο θα ασχολείται μόνο με τις επενδύσεις και το δεύτερο μόνο με τον ανταγωνισμό. Σήμερα παράγουμε πλεονάσματα στεγνώνοντας την αγορά. Για να ξεπεραστεί αυτό, πρέπει να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά η θανάσιμη γραφειοκρατία που υπάρχει στη διοίκηση και στη δικαιοσύνη πάνω στην οικονομία.
Το πάνελ II: «Εξωστρέφεια» συντόνισε ο κ. Παντελής Λάμπρου, διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Ανάλυσης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, με συμμετέχοντες τον κ. Ορέστη Ματσούκα, επικεφαλής της Orama Group, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.Α.Π.Π.), εκπρόσωπο του «Get in the Ring StartingUP Athens», τον κ. Γεώργιο Βλάχο, μέλος του Κ.Ε.Μ.ΕΛ., π. γενικό διευθυντή του ομίλου εταιριών ΑΓΕΤ «Ηρακλής», π. CEO, Lafarge Beton, και τον κ. Γεώργιο Κορμέντζα, γενικό διευθυντή της Gaia Επιχειρείν. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη μεταβλητότητα που υπάρχει στο διεθνοποιημένο περιβάλλον και επομένως την ανάγκη να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή και να κοιτάμε προς τα έξω, προκειμένου να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε την αγορά. Η εξωστρέφεια άλλωστε τόσο σε επίπεδο κρατών, όσο και σε επίπεδο επιχείρησης, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, αυτό της σοφής διαχείρισης κινδύνου.
Την ημερίδα έκλεισε με ομιλία του ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, διευθυντής Τομέα Επικοινωνίας, Σ.Ε.Β., ο οποίος έθιξε την ανάγκη συνδυασμού της επιχειρηματικής μετεπιβίβασης με την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου: «Αυτοί που επιβιώνουν σήμερα στο εθνικό ή στο διεθνές επιχειρηματικό τοπίο δεν είναι οι πιο δυνατοί, αλλά αυτοί που προσαρμόζονται καλύτερα. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και, δεδομένου ότι αναμένουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να δημιουργήσουμε τα στελέχη εκείνα που θα στηρίξουν τη βιομηχανία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και να ανταποκριθούμε».
Η επιτυχία της ημερίδας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή των ακόλουθων εταιριών:
Υποστηρικτές:
- CAREER DESIGN
- ORAMA GROUP
- GET IN THE RING STARTINGUP ATHENS
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.) Α.Π.Π.
- ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Ε.Μ.ΕΛ.)
- GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- KEY CONSULTANTS
Χορηγοί:
- ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΙΤΕΣ
- ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΠΙΧΕΙΡΩ, POPAGANDA, INFOCOM.GR, STARTUP.GR, STARTUPPER, GET BUSY, E-STAGE, BUSINESS WOMAN, PARTHENON RADIO, ECOZEN.GR , SUPPORTBUSINESS.GR, ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, επικοινωνήστε:
Μαίρη Κατσαπρίνη, Εvents marketing director, Skywalker.gr, 210.97.30.280, εσωτ. 227, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.